Pas op: een kleurtje krijgen onder de zonnebank is slechter voor je dan je al wist 😮😱(1 minuut lezen)

Pas op: een kleurtje krijgen onder de zonnebank is slechter voor je dan je al wist 😮😱(1 minuut lezen)

7 september 2019 Uit Door Uitgelicht Nieuws

Het gebruik van een zonnebank is niet goed voor je huid en het kan huidkanker veroorzaken. Dat weten we nu wel. Maar onlangs is er naar buiten gebracht dat het nog veel schadelijker is dan wij in eerste instantie denken.

Het gebruik van een zonnebank is nooit veilig, dat zegt een comité van de Europese Commissie op basis van nieuw onderzoek. Iemand die regelmatig onder de zonnebank ligt neemt het risico op kanker alleen maar toe.

De gevolgen zijn groot bij jonge mensen met een blanke huid. De zonnebanksector is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker, volgens de wetenschappers. Er is bewijs dat de uv-stralen naast verschillende soorten huidkanker ook oogkanker kunnen veroorzaken. Volgens de wetenschappers is er geen veilige limiet.

“In 2006 heeft SCHEER (Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico’s, red.) een eerste rapport hierover uitgebracht,” zegt Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie van de Vlaamse Stichting tegen Kanker. “Toen waren ze een pak voorzichtiger. ‘Waarschijnlijk zijn zonnebanken verantwoordelijk voor melanoom,’ klonk het toen. Hun nieuwe advies, op basis van heel wat nieuwe wetenschappelijke studies, gaat veel verder. Alle twijfel is weggenomen.”